Święta już za nami. Czy Wam też ten okres kojarzy się głównie z orzechami i cytrusami? Niektórzy potrafią zjeść ich naprawdę ogromne ilości. Pozostaje pytanie czy to faktycznie jest takie zdrowe…
Trudne nazwy, łatwe objawy
Jako dietetyk mam spaczenie sprawdzania wszystkiego co jem. Między innymi zwracam uwagę na pochodzenie produktów, ich przechowywanie i skład. Tym razem pod lupę wziąłem pestycydy występujące w cytrusach i orzechach. Wiele osób zdaje sobie sprawę z ich obecności, ale już niewiele wie jakie konsekwencje niesie ich wysokie spożycie i jak zapobiegać ich dostawaniu się do organizmu. Najczęściej stosowanymi środkami ochrony roślin są chlorpyryfos oraz metydation. Niech Cię nie zniechęcą drogi czytelniku trudne nazwy bo nie o nie tutaj chodzi. Te dwa związki mają bardzo niekorzystne działanie na układ nerwowy człowieka. Powodują bóle głowy, zawroty, a w większych ilościach nowotwory czy śmierć.
„Ok! Skoro są one szkodliwe to czy ich stosowanie nie powinno być zakazane”?
Unia Europejska wprowadziła limity maksymalnej pozostałości pestycydów na kilogram produktu. W przypadku tych dwóch wynosi on 5 mg/kg produktu.
Jaka dawka jest bezpieczna dla organizmu człowieka?
Dopuszczalne dzienne spożycie w przypadku pierwszego pestycydu wynosi 0,01 mg/kg masy ciała, a dla drugiego pestycydu 0,001 mg/kg masy ciała. Wynika z tego, że człowiek o masie 75 kg może bezpiecznie przyjąć 0,75 mg pierwszego i 0,075 mg drugiego na dzień. Jedna pomarańcza zawiera 0,075 mg chlorpyryfosu i 1,25 mg metydationu!
Czy w takim razie jedząc jedną pomarańczę dziennie narazimy się na utratę zdrowia? Nie, jeśli odpowiednio ją umyjemy. W przypadku cytrusów zaleca się delikatnie wyszorować owoc pod bieżącą wodą. Jeśli tak robimy możemy być spokojni o zdrowie, ponieważ większość pestycydów jest obecne na skórce. Ważne jest mycie także bananów, jabłek i gruszek, które również zawierają chlorpyryfos i metydation.
A co z orzechami?
Orzechy także zawierają powyższe pestycydy ale w mniejszych ilościach. Aby przekroczyć dopuszczalne dzienne spożycie musielibyśmy zjeść aż 15 kilogramów orzechów! Pamiętajcie, aby odpowiednio umyć owoce przed spożyciem. Nie musicie żyć w świadomości, że dziś wszystko jest rakotwórcze. Wystarczy kilka prostych czynności…..
Paweł Jakubowski
www.akademiazdrowia.org