Jeśli nie chcesz przechodzić na dietę, a chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów, wystarczy że odpowiednio zmodyfikujesz swoje menu. W tym poście przestawiamy porady, dzięki którym odchudzisz swoje posiłki, a dodatkowo nie stracą one dobrego smaku.

Małe talerze

Przygotowując posiłek zawsze nakładaj go na mniejszy talerz. Inaczej bowiem wygląda ta sama porcja na dużym talerzyku. Korzystając z takich talerzy nieświadomie nakładamy większą ilość jedzenia, a co za tym idzie większą ilość kalorii.

Jedz wolno, przeżuwaj każdy kęs

W pośpiechu zjesz więcej, niż gdybyś jadł powoli. Pamiętaj, że mózg potrzebuje ok. 15-20 min aby otrzymać informację o najedzeniu. Spożywaj posiłki powoli, dzięki czemu szybciej będziesz najedzony, a dodatkowo spożyjesz mniej kalorii.

Zmodyfikuj desery

Zamiast shakeów na bazie mleka z lodami wypij smoothie z jogurtem. Jogurty owocowe zamień na ich naturalną wersję z kawałkami owoców.

Ogranicz spożycie napojów owocowych i gazowanych

Jest to źródło niepotrzebnych kalorii i cukrów prostych. Zamiast nich wybierz świeżo wyciskane soki oraz wodę niegazowaną.

Atmosfera posiłku

Nigdy nie spożywaj jedzenia, podczas oglądania telewizji lub czytania książki. Łatwiej jest nam zjeść więcej, kiedy nie skupiamy się tylko na posiłku.

Przekąski przekładaj do miseczki

Łatwiej zjeść więcej orzeszków, rodzynek, suszonych owoców bezpośrednio z paczki. Jeśli przełożysz je do miseczki zjesz ich mniej.

Zrób porządki w kuchni

Wyrzuć wszystkie fast- foody i słodycze. Jeśli będziesz miał do nich łatwy dostęp na pewno po nie sięgniesz. Zamiast tego możesz upiec ciasteczka owsiane- jest to zdrowa alternatywa dla słodyczy.

Gotuj z głową

Staraj się unikać smażonych i panierowanych dań. Zamiast tego postaw na grilowanie i gotowanie. Modyfikuj też przepisy, które znalazłeś. Dzięki temu możesz w łatwy sposób zmniejszyć ich kaloryczność.

Unikaj produktów “Light”

Nie są one zdrowe, a często spożywamy ich więcej, bo są “dietetyczne”. Jednak przez takie myślenie dostarczamy do organizmu więcej bezwartościowych kalorii.

Wybieraj produkty niskotłuszczowe

Zrezygnuj z produktów odtłuszczonych, ale postaw na te niskotłuszczowe. Mała ilość tłuszczu pozwala wchłonąć witaminy, które rozpuszczają się w tłuszczach.

Magdalena Wasiółka

Magdalena Wasiółka

Współpracownik Redakcji

http://crimelpoint.blogspot.com/